KARATE KLUB "SOKO" osnovan je 1978. godine pod nazivom Omladinski karate klub "Telep" Novi Sad. Klub 1983. godine menja naziv u "Karate klub Partizan" a 1995. godine u "KARATE KLUB SOKO NOVI SAD". Za proteklih 37 godina takmičari karate kluba Soko su osvajali medalje na pokrajinskim, republičkim, saveznim, evropskim i svetskim prvenstvima. Nastupali su u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Japanu, SAD-u, Finskoj, kao i u Izraelu, što je bio i prvi nastup jednog jugoslovenskog karate kluba u toj zemlji.

Od 1983. godine, kada je za prvog trenera karate kluba imenovan Dušan Salatić brigu o klubu, preuzimaju i takmičari najtrofejnije generacije K.K. "Vojvodine", višestrukog prvaka SFRJ: Nikola Lončar, Milan Polovina, Milan Vukadinović, Milorad Lončar i Čedomir Vragović. Danas u karate klubu SOKO kao treneri rade nekadašnji reprezentativci države. Sigurno da se malo koji karate klub može pohvaliti  ovako obrazovanim i trofejnim instruktorima. 

Rad u klubu je podeljen u četiri selekcije: 1. karate zabavište - početnici 2. žuti pojas 3. oranž pojas 4. zeleni i plavi pojas i 5. braon i crni pojas. Sve selekcije podrazumevaju rad i sa muškom i sa ženskom populacijom. Pored rada u klubu KARATE KLUB "SOKO" je u cilju afirmacije karate sporta osnovao i karate sekciju u Čeneju, Šajkašu i u Begeču. Danas su sekcije u Šajkašu i Begeču prerasle u samostalne klubove. Klub je organizaciono i materijalno pomogao osnivanje mačevalačkog kluba „SOKO NOVI SAD".

Karate klub "SOKO" je član WKF KARATE SAVEZA SRBIJE, najmasnovije karate federacije u Srbiji.

© 2022 Karate klub Soko Novi Sad